Música menuda de 0 a 3 anys

Música menuda és un projecte per a l'educació musical dels més petits amb dos programes diferenciats: de 0 a 3 anys i de 3 a 7 anys.


Música menuda de 0 a 3 anys

Segons Gardner, "La música activa totes les intel·ligències: la lògica, la numèrica, l'emocional, la verbal, la lingüística i l'abstracta."

És molt coneguda la influència que té la música en el desenvolupament dels bebès. El nen, ja des d'abans del seu naixement, és sensible als ritmes i formes de la música. La seva exposició a una graella estructurada d'activitats musicals estimula el seu desenvolupament emocional, intel·lectual i motriu. 

Aquest aprenentatge es pot realitzar de manera ideal a parvularis i llars d'infants. Per això t'oferim la possibilitat d'incorporar de manera puntual o continuada les nostres activitats musicals per a nadons a la teva escola.

Les activitats es poden realitzar en horari lectiu o extraescolar. 

Nosaltres aportem tots els recursos materials necessaris per a la realització de les activitats.

Les sessions tenen una durada de 45 minuts i estan pensades per a nadons de 6 mesos a 3 anys acompanyats per un adult.

Tallers de curta durada
Oferim tallers d’una o dues sessions en els que els nadons poden gaudir d’una sessió musical on cantarem de cançons, farem jocs de falda, moixaines i experimentarem amb els instruments musicals.


Tallers de llarga durada
Els tallers es programen amb una freqüència setmanal amb una durada de 4, 6 o 8 sessions. El fet de tenir un contacte setmanal amb la música permet que els nadons s’impliquin cada cop més en les activitats i que acabin participant activament.Peque concerts
Oferim un petit concert a càrrec d’un instrument musical. La sessió es divideix en dues parts de 20 minuts. 

La primera part té el format de concert on el músic interpreta peces pròpies del seu instrument. 
A la segona part el músic interpreta cançons populars i demana la participació activa dels nadons i les seves famílies sigui cantant, sigui acompanyant les cançons amb els instruments de percussió o amb mocadors, cintes i altres objectes que ajuden a l’expressió corporal.
Música per embarassades
Aquest taller està dirigit a parelles o mares que esperen un fill.

Durant el període de gestació, la música aporta molts beneficis al desenvolupament del nen i al benestar de la mare. *Tomatis i Campbell van ser els primers a parlar sobre els beneficis de la música clàssica en el desenvolupament dels nens. Els estudis han demostrat que els bebès que han escoltat música durant l'embaràs, independentment que la música sigui clàssica o no, dormen millor, estan més relaxats, tenen millor capacitat de concentració i les seves capacitats lògiques i de llenguatge augmenten.


Formació per a educadors d’escoles bressol
Proveim als educadors de la teva escola d’estratègies per incorporar la música en les eactivitats diàries amb els nadons.
Oferim la possibilitat de fer sessions soltes o un taller de vàries sessions.
En finalitzar la formació extenem un Diploma de Formació en Música per a Escoles bressol.A continuació t'expliquem les activitats de forma més detallada:

Tallers de música per a nadons
Com a pares, volem donar als nostres fills una educació que els estimuli i enriqueixi. Veiem que al nostre fill li agrada la música: quan cantem s'entusiasma, quan escolta música balla i riu, quan agafa un *palito gaudeix picant... però no sabem molt bé com podem introduir el nostre fill en aquest art.

En els tallers trobareu tot un seguit de recursos que us permetran compartir l'aprenentatge musical amb el vostre fill. La participació d'un adult -mare, pare, àvia, oncle, padrí, amiga… proveeix al nen de la seguretat necessària per explorar el món sonor amb confiança i seguretat.
Els tallers són un espai per compartir, on els vincles familiars es fan més forts amb jocs, emocions, noves experiències i somriures.

El taller proveeix a les famílies de recursos musicals que després poden ser reviscuts en la llar amb tota la família.

Les sessions
En cada sessió treballem cançons, dits, cançons de faldilla, danses, toquem instruments i fem audicions de músiques de diferents estils. Per realitzar les activitats ens valem d'objectes quotidians com, per exemple, mocadors, pilotes, entenimentades, peluixos i també d'instruments musicals.
 

Totes les activitats són fàcilment reproduïbles en la llar de manera que els dos pugueu compartir amb la família el que heu fet en el taller.

Les activitats estan pensades para:
• Desenvolupar l'escolta activa i fer-los receptius al món sonor que els envolta
• Incorporar les formes i estructures musicals amb les cançons, danses i ritmes
• Millorar l'atenció, la concentració i la memòria
• Descobrir el potencial del propi cos, millorar la coordinació motriu grossa i fina i usar el propi cos com un mitjà d'expressió.
• Estimular el raonament lògic i l'adquisició del llenguatge verbal
• Crear un espai on es fomenti la pròpia creativitat i l'expressió de la personalitat individual
• Reforçar els vincles afectius entre pares i fills
• Interactuar socialment amb altres nens, pares i mares i l'educador
• Establir uns valors socials i uns hàbits personals
• Dotar a les famílies de recursos per explorar de manera creativa el món musical

Tallers 
Els tallers es fan en grups de màxim 12 bebès acompanyats per 1 adult. Tenen una durada d'entre 8 i 10 sessions.

Taller P0 - Adagi (de 3 a 11 mesos)
La música és un art que entra per l'oïda i va directe al cor. És un llenguatge afectiu al que els humans som sensibles fins i tot abans del naixement.

Amb les cançons, dits, jocs de faldilla, ritmes, danses, instruments i músiques diverses, gaudireu d'una experiència única, la de poder compartir amb el vostre bebè el descobriment d'un món sensorial ple de possibilitats.

Taller P1 - Andante (de 12 a 23 mesos)
En els tallers, totes les activitats són viscudes pels nens com a jocs, però darrere d'aquesta aparença hi ha una estructura pedagògica perfectament estructurada perquè en cada taller el bebè va integrant els aprenentatges musicals.
 

La interacció adult-nen és cada vegada més activa i alhora, el nen és cada vegada més autònom i capaç de relacionar-se amb els altres. Això permet que les activitats musicals siguin també una eina per a l'expressió de la pròpia personalitat i la relacions socials.


Amb un domini cada vegada més gran del seu cos, amb l'autonomia per desplaçar-se, el bebè és cada vegada més capaç de conquistar el món musical que s'obre davant ell.

Taller P2 - Allegro (de 2 a 3 anys)
En aquesta edat, el nen és cada vegada més autònom i capaç de relacionar-se amb els altres. Això permet que les activitats musicals siguin també una eina per a l'expressió de la pròpia personalitat i ho ajuden a obrir el seu món interior i relacionar-se amb altres nens.


El nen ja domina el seu cos i pot participar activament en totes les activitats sense ajuda. Ara s'obre davant ell un nou món sonor: la veu.


La música i la parla van íntimament lligades. Cantar cançons, vocalitzar ritmes, expressar-se amb sons diversos fan de la música un potent estímul per a l'adquisició del llenguatge parlat.


Totes les activitats dels tallers són viscudes pels nens com a jocs, però darrere d'aquesta aparença hi ha una estructura pedagògica perfectament estructurada perquè en cada taller el bebè vagi integrant els aprenentatges musicals.

Música per embarassades
Aquest taller està dirigit a parelles o mares que esperen un fill.

Durant el període de gestació, la música aporta molts beneficis al desenvolupament del nen i al benestar de la mare. *Tomatis i Campbell van ser els primers a parlar sobre els beneficis de la música clàssica en el desenvolupament dels nens. Els estudis han demostrat que els bebès que han escoltat música durant l'embaràs, independentment que la música sigui clàssica o no, dormen millor, estan més relaxats, tenen millor capacitat de concentració i les seves capacitats lògiques i de llenguatge augmenten.

Les sessions L'oïda és l'únic sentit que connecta al fetus amb el món exterior. Si prenem consciència, podem entendre la importància de comunicar-se amb el bebè amb música, ja sigui amb cançons, paraules o sons harmònics.

La música es converteix en un mitjà amb el qual pare i mare poden acaronar al bebè des de molt abans del seu naixement.

Les activitats estan pensades per a:
• Estimular la freqüència cardíaca en el fetus i la producció de *endorfinas en la mare.
• Reforçar el vincle entre la mare i el bebè, generar confiança i vincles afectius.
• Proporcionar un espai de relaxació en el qual el contacte íntim de la mare amb el nen es faci més conscient.
• Crear un entorn musical al bebè que una vegada nascut reconeixerà com una font de seguretat. Un entorn planificat crea un embolcall sonor que acompanya al bebè en el seu descobriment del món.
• Reduir el nivell d'ansietat, tant de la mare com del nen. Disminuir les tensions i les pors.
• Permetre un contacte físic amb els moviments del nen.

Durant les sessions farem un treball de centrat i interiorització, respiració, obertura i producció de so. 


Alliberarem la veu perquè el fet de cantar es converteixi en un acte natural, deixant de banda complexes i prejudicis. 

Prepararem la cançó de benvinguda. 

Buscarem un marc sonor que ens embolqui en aquesta nova experiència.